Пътешествие в Доминиканска Република

Няма друго летище като това на Пунта Кана (Доминиканска Република). Казвам го само с положителни чувства.
Слизаме от самолета и бодро припкаме по пистата до сламените покриви на сградите на летището, на около 30 метра от носа на самолета.
Единственото, за което трябва да внимаваме е да не пресичаме “червената линия” на земята, за да не ни отнесе двигателят на някой самолет.

Летището на Пунта Кана, Доминиканска Република

Летището на Пунта Кана, Доминиканска Република

Пет минути по-късно, излизаме от летището и се гмурваме във влажния и горещ въздух на Доминикана. Организацията по посрещането ни е перфектна, мятаме се в автобуса и след половин час се озоваваме в хотела.

Хотелът е отличен. Просторната и луксозно обзаведена стая, разполага дори с джакузи на балкона. Barcelo Bavaro Palace е част от “all inclusive” комплекс ot 6 хотелa от веригата Barcelo. Комплексът разполага с 12 ресторанта, в които може да се храним, като са включени закуска, обяд и вечеря.

Хотелският комплекс

Хотелският комплекс

Освежителен душ и богата закуска дават страхотно начало на престоя ни след изпълнени с премеждия полети и 14 часово закъснение, което прекарахме висейки на терминалите в Мадрид.

Недоспали се замъкваме на плажа, с твърдото намерение да не изпускаме нито миг от времето прекарано тук в безсмислен сън.

Плажът

Плажът

Плажът е точно, както на картичките. Пясъкът е бял и пухкав, никога не се нагорещява.

Пеликан ловува рано сутринта

Пеликан ловува рано сутринта

Удобните шезлонги са под сянката на палми, а барът – наблизо, така че размазването е пълно.

Плажът

Плажът

Разбира се, човек може да изкара 10 дни спокойна почивка, като не прави нищо друго освен да се излежава на плажа, но Доминикана предлага и други забавления.

“Пунта Кана” означава “носът на палмите”. Кръстен е така ,защото на него вирее определен вид палма “кана”, чиито листа се използват за направата на покриви. Наблизо няма град. Тук, хотелите са затворени комплекси от тип “all inclusive”. Туристите нямат допир до местните, с изключение на персонала по хотелите.

Едно от най-вълнуващите събития в живота ми е шанса да плувам с делфини. На 500 метра навътре в океана, е ограден делфинариум, където местен водач ни пита “Swim with stingers and charks?” и на въпросителните ни погледи, ни уверява че ако не говорим добре английски, той знае и малко руски.
Кратък поглед във водата е достатъчен да разберем, че става дума за sting rays (скатове) и sharks (акули). Естествено, ние като българи не можем да се излагаме и
въпреки пресните спомени от нелепата смърт на Ловеца на крокодили, храбро се цопваме в басейна. Сега, за да не изглежда историята ловджийска, трябва да призная, че акулите не са бели, а 3 метрови дънни (според мен тревопасни) акули, а скатовете нямат жила.

Делфинче

Делфинче

Преживяването да плуваш с делфини, с тези толкова интелигентни и силни животни е прекрасно. Включвам го в топ 10 неща, които трябва да направи човек в живота си. Невероятно е усещането на взаимен интерес, на желанието на тези бозайници да общуват и да търсят компанията на хората. Много силни са еуфорията и емоцията, след такова незабравимо плуване.

Един съвет от мен – когато сте на място, където има вода, трябва задължително да се возите на нещо – кораб, лодка, яхта, сал, каквото и да е.
В Доминикана има възможност за еднодневна екскурзия до “естествен басейн” в морето. Това е красив участък с диаметър около 2 км в морето, далече от брега , където водата е плитка (до кръста). До там се стига със “супер бърза” лодка (като моторница, но по-бърза), която подскача по вълните и покачва адреналина.
След почивка в “басейна”, с ром и кола, пътуването продължава до най-големия остров на Доминиканска Република. Там е осигурен обяд и няколко часа на плажа.

Естествен басейн

Естествен басейн

Връщането е незабравимо изживяване – фиеста на катамаран. Освен, че се возим на катамаран, пием ром и се забавляваме с песни и танци. Целият екипаж и туристите се включват в салса, меренге и бачата купона. Доминиканците обичат да танцуват и го правят постоянно. Всички си тананикат, докато работят.

С доминиканска шапка на катамарана

С доминиканска шапка на катамарана

Друга екскурзия, която предприемаме е до столицата Санто Доминго. Пътуването е много дълго, а забележителностите са малко и съмнителни. Например къщата на сина на Христофор Колумб – Диего, която е изгоряла до основи и това, което се вижда е възстановка.

Извън затворените комплекси, мнозинството доминиканци живеят в постройки, каквито има при нас в Столипиново. Учудващо е, но те са расисти спрямо многобройните емигранти от съседно Хаити. В страната живеят 2 млн. хаитяни. Хаитяните са наемани за работа на полетата от захарна тръстика и живеят е малки селища покрай нивите. Те не разполагат с вода и канализация и в общи линии мизерстват. Затова не препоръчвам самостоятелни разходки в местните градове.

Фиеста

Фиеста

Накрая идва моментът да си тръгваме. Не ни се иска, но е януари и получаваме новини, че снегът в България се трупа ли трупа и ските ни чакат.
На летището ни проверяват за наркотици и след като се уверяват, че не сме наркотрафиканти ни провождат по живо по здраво, по пистата, към самолета, който ще ни отведе у дома.

Съвети и интересни факти:
– Навсякъде и всяко време, в Доминикана се пие ром (само Brugal) с кола и лимон.
– Пушенето е разрешено. Доминикана произвежда пури с отлично качество.
– Страната произвежда основно 4 култури – кафе, тютюн, какао и захарна тръстика.
Всяко от първите 3 можете да донесете за подарък на ваши близки, защото са с отлично качество.
– “Негър” не е обидна дума.
– Слуша се испано-езична музика – меренге, салса , бачата. Единствената англоговоряща, световна звезда, която признават и харесват тук е …Майкъл Джексън.
– Доминиканска Република е родината на меренгето.
– Голям + е да знаете испански. От останалите езици английският е на последно място по приоритет. По-добри от него са френски и италиански.
– В страната е разпространен СПИН в съществени проценти. Внимавайте със случайните контакти.
– Искат си бакшиш доста активно.
– По-добре е да имате долари, отколкото евра.

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Доминиканска република . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

8 Коментари

  1. pullmantur
    Изпратен 15.04.2014 на 21:54

    Бяхме там в края на октомври. Точно след дъждовния сезон. Страхотно е, наистина. Пътуване с нискотарифна испанска авиокомпания (Pullmantur или Air Europa) ,през испанска тур. агенция, излиза в пъти по-евтино от българска агенция. Нашите тур.агенции надуват цените, а и в цената слагат полети на безумно скъпите Air France или Луфтханза. Красота е, заслужава си да се види… И Санто Доминго и Пунта Кана…. Хотелските комплекси в Пунта Кана са доста големи, работят само с долари, на цени, доста по-високи от стандарта за Доминикана. Но руснаците, испанците и американците харчат. Добре, че е туризмът, за да налива пари в държавата. Перфектно гладка магистрала от летището до курорта. Все пак има такси от 20 долара на влизане. За съжаление не видяхме остров Каталина, който беше включен като вътрешна екскурзия. А хотелските комплекси в Пунта Кана са изолирани от “местните жители”. Трудна е опцията да излезеш от огромного пространство на хотелския парк и да се разходиш из улиците, така, както сме свикнали в други курорти… в Турция, Гърция, Египет, Тунис…

  2. Марина Илиева
    Изпратен 22.09.2013 на 18:50

    За съжаление не си спомням. Беше доста отдавна. Опитайте да си организирате пътуването самостоятелно. Не е трудно, а и ще ви излезе по-евтино.

  3. Denica
    Изпратен 22.09.2013 на 11:26

    Zdraveite, interesuva me s koia agencia ste patuvali do Dominikana? Blagodaria za informaciata koiato ste spodelili v tozi sait!

  4. Изпратен 17.09.2010 на 11:31

    Единственото място в света, в което не съм бил засега е Огнена зема. Доминиканската ребуплика, както и Куба (Хавана), плажа Варадеро, са идеални за СЕКС-туризъм.

  5. cvetyt
    Изпратен 22.03.2010 на 14:48

    Privet na vsichki pateshestvenici :) Chestno kazano az ne sam bila na tova prekrastno mqsto, no mnogo bih iskala da ida. Na vsichki koito ne sa bili tam, a im predstoi patuvane iskam da predloja tozi sajt http://www.trivago.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-33416 ot kadeto mogat da se vidqt mnogo interesni mesta, zabelejitelnosti i hoteli v dominikanskata republika.

  6. martin
    Изпратен 09.03.2010 на 14:41

    Boyane, ne se pritesniavai, nito temp. e 55C nito vlajnostta e 130% prez avgust v Las Terrenas no opredeleno ako si hodil prez zimata predi tova ima razlika. Pri vsi4ki slu4ai si e ponosimo kato posvikne6 s vremeto. Za Las Terrenas sum suglasen 4e e unikalno miasto s plajove, edno ot lubimite mi v Dominikana, no kato hodite sledva6tia put tam imai v predvid 4e nai strahotnite plajove na Samana (poluostrova kudeto se namira Las Terrenas) sa krai Las Galeras i nai ve4e plaja “Playa Rincon”(top 10 Caribbean beach spored Conde Nast). Pove4e ot preporu4itelno e da se razhodite niakolko dni iz Samana s kola za da ia ocenite v cialata i krasota. I veselo izkarvane razbira se, koeto principno e trudno da ne se polu4i v DR.
    I edin komentar otnosno statiata, 4udesno e kogato 4ovek spodelia svoite vpe4atlenia ot mestata koito e posetil, no e preporu4itelno kogato se praviat generalni zaklu4enia za mestata/durjavata kudeto e bil da ne sa na baza desetina dena prestoi i osobeno prekarani osnovno zad stenite na all-inclusive kurortite v DR i na turovete organizirani ot agenciite v kurortite. V slu4aia e suzdadeno edno zablujdenie 4e e edva li ne e opasno da se obikalia iz dominikanskite gradove koeto ne otgovaria na realnosta. Obikolil sum samostoiatelno goliama 4ast ot Dominikana s kola/avtobus denem i noshtem, kakto i stolicata mnogokratno denem i noshtem i moga da potvurdia 4e DR e dori po bezopasna strana ot BG. Taka 4e na tezi koito tepurva im predstoi patuvane do DR gore6to im preporu4vam ako iskat da opoznaiat istinskata Dominikana (tazi izvun naistina strahotnite all-inclusive kompleksi) da popatuvat malko iz razli4nite krasivi kut4eta na stranata.

  7. Boyan
    Изпратен 01.02.2010 на 18:58

    Misulta, zashto izobshto si se pribral ot Dominikana me e spohojdala 10ki pyti :))) Ako obache niakoi ot vas otide tam, kudeto beshe sniman pyrviq Survivor – Las Terrenas…. Chovek moje da iztreshti totalno i da vidi sveta ot edin syvsem razlichen ugul! UNIKALNO MIASTO! Bez 5*, bez ketyring, bez drehi/samo banski i 2 fanelki za 20 dni mi biaha potrebni/, sred kartonenite kolibi i UNIKALNI PLAJOWE. Taz godina pak sme tam! Ama Avgust. Da usetish kakvo e 55C i 130% vlavnost. Kum 4 sutrinta temp na vodata e 32C…. Hodete i ne se vrushtaite! :)

  8. Eli
    Изпратен 06.01.2010 на 15:45

    И аз бях там, в хотел на Riu Bambu – 14 дни невероятен купон, доминиканците са много мили, много бедни, но и много щастливи – работят и едновременно с това си тананикат и танцуват. Научихме ги къде е България:) (нали и в България имаше хотел на веригата Riu). Много интересна е и екскурзията тип селски туризъм. Нещо от сорта на Truck Safary се казваше. Ром Бругал ми е любимият, пурите са супер, а местните танцуват страхотно – най-вече меренге и бачата.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи