Автор: stoyan_5
Дата: 01-02-10 20:34
Ромът е дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика меласа и тръстиков сироп, чрез процес на ферментация и дестилация. Бистрият дестилат обикновено се налива да „старее“ в бъчви от дъбова или друга дървесина. Допълнително, по-тъмен цвят ромът може да получи с прибавянето на карамел.
Известни области на производство на ром са Карибите и поречието на река Демерара в Южна Америка, както и (в по-малка степен) Австралия, Индия, остров Реюнион и на други места по света. Ромът е част от културата на много от островите от Западните Индии, като силни асоциации прави с Британския кралски флот и пиратите.
Ромът се произвежда в множество разновидности. Леките („бели“) ромове обикновено се използват в коктейли, докато „златният“ и тъмният ром се ползват в кулинарията. Освен в коктейли, първокласните марки ром се пият чисти или с лед.
Коктейли, в чийто състав влиза ромът, са: Акапулко, Дайкири [1], Куба Либре [2], Мохито, Пиня колада и други.
https://photo-forum.net/static/forum/2010-02/wmah9626.JPG
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/Three_rums_jvp.jpg/616px-Three_rums_jvp.jpg
Белият е за пиене, а тъмният за готвене!
Не зная колко пъти трябва да го повторя за да го запомните!
Публикацията е редактирана (01-02-10 20:36)
|
|