архив
 arhive
 | 
 | 
за нас
about us
 | 
 | 
за контакт
contact
 | 
 | 
литарт
litart
 | 
 | 
ателие
atelier
 | 
 | 
фотоателие
fotoatelier
|
|   
търсене
ВИТРИНА стр.32, бр.6, година XIII, 2006г.
Кубинският ром
История на кубинския ром


   От векове Куба е в сърцето на историята на рома. Причините са много - от нейната световно известна захарна тръстика, благоприятен карибски климат и плодородна почва до уникалната технология на кубинските майстори ронеро (майстори селекционери). В миналото усилията на местните жители, моряците и авантюристите в използването на захарна тръстика за приготвянето на ферментирал нектар и “тафия” - ранна разновидност на рома - в последствие са рафинирани с въвеждането на медния дестилатор и на първоначалната концепция за отлежаването. Началото е поставено от Педро Диаго, познат като бащата на кубинския ром. Негова била идеята за отлежаването на агуардиентес, или огнената вода, в съдове, заровени в земята.

   През втората половина на XIX в. започнало производството на по-слаб и по-рафиниран ром - “Ron Superior”, разработен по нареждане на испанския кралски двор, който искал един по-деликатен ром, за да “удовлетвори Двора и елита на Империята”. От El Ron Superior произлиза съвременния кубински ром. Той е лек, пивък, деликатен, освежаващ и изключителен за консумация в чист вид или в коктейли. Ромът станал толкова популярен, че до 1860 г. съществували повече от 1000 фабрики в Куба.

HAVANA CLUB


   Докато Куба предлага уникален карибски климат и плодородна земя за отглеждането на някои от най-добрите сортове захарна тръстика в света, Havana Club подбира само тръстиката, от която се произвежда най-хубавата меласа, буквално наричана mieles (мед) в Куба, за да се създаде един от най-изтънчените ромове изобщо.

   Името Havana Club е избрано, за да улови кубинското наследство в производството на ром и неповторимата атмосфера на кубинската столица

   Хавана, с която споделя своя символ, Giraldilla. Днес Havana Club олицетворява наследството и превъзходството на кубинските традиции в дестилацията на ром. Havana Club е тясно преплетен с кубинската култура и кубинците се чувстват много горди от това, че той се е превърнал в истинска национална икона. Те го възприемат като най-добрия “посланик” на Куба пред света.

Изкуство, пазено живо от поколения кубински майстори ронерос


   Майсторите ронеро постигат отличното качество на процесите на селекция и отлежаване със страст, търпение, прецизност и силна привързаност към традициите в производството на кубински ром.

   Днес все още, Дон Хосе Наваро, първи майстор ронеро и неговият екип следват всяка стъпка от този уникален процес, гарантирайки съблюдаването на традициите в производството на кубински ром, и високото качество на Havana Club.

   Всички видове ром от марката Havana Club са отлежали, от където произхожда и тяхното име An~ejo (на испански “отлежал”), от младите светли ромове до дълбоко отлежалите и екстра отлежалите ромове: An~ejo Blanco, An~ejo 3 An~os, An~ejo Especial, An~ejo Reserva, An~ejo 7 An~os, Cuban Barrel Proof и Maґximo Extra An~ejo. Всички те притежават същите основни характеристики, които отличават Havana Club от останалите ромове, а техните рецепти са грижливо пазена тайна, известна единствено на старшите майстори ронеро. Дон Хосе Наваро изтъква:

   “Havana Club е едно абсолютно благоухание, уникално, неделимо и пивко, което винаги ми напомня за полетата със свежа захарна тръстика”. “Havana Club притежава наситеност, и едновременно е разнообразен и хармоничен, докато другите ромове са или твърде обикновени, или твърде агресивни. Това превръща отпиването на Havana Club в едно богато на усещания преживяване”. “Havana Club притежава устойчивост, неговият аромат не отслабва с времето, нито се изменя при смесването му в коктейли. Havana Club винаги се отличава с неустоим вкус, който е невъзможно да бъде сбъркан.”

   Ромовете Havana Club са награждавани с медали на най-престижните международни състезания в историята на тази напитка. Сред последните награди се включват златни медали от Чикаго (Институт по изследване на напитки - Международен преглед на спиртни напитки) през 1995, 1997 и 2004 г. Дон Хосе Наваро заключва: “С всяка изминала година осъзнавам с все по-голяма сигурност, че Havana Club е вкусът на Куба, че той носи историческата обвързаност с оригиналния кубински ром, и че това е неговото отечество.”
горе